Spring over hovednavigation

Tempelklædninger og religiøse klæder

Få mere at vide om hellige klæder og religion

Woman outside Preston Temple

I århundreder har folk i mange trosretninger brugt hellige klæder til at symbolisere deres hengivenhed over for Gud. Hellige klæder er forskellige i de forskellige kulturer og religioner – tænk for eksempel på nonnernes klædedragt, præsternes præstekjole, det jødiske bedesjal, den muslimske kalot og buddhistmunkens rober. For hengivne sidste dages hellige omfatter hellige klæder tempelklædninger, såvel som tempeltøj, der kun bliver båret i sidste dages hellige templer.

Hvad er tempelklædninger?

Tempelklædninger bæres kun af voksne medlemmer af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, der har indgået hellige pagter om troskab over for Jesu Kristi evangelium i det hellige tempel. Tempelklædningen ligner i design almindeligt tækkeligt undertøj. Det er hvidt, i to dele og bæres dagligt under det almindelige tøj.

For sidste dages hellige, der bærer tempelklædningen, er det en fysisk påmindelse om en personlig åndelig forpligtelse (se »Lige til sagen«, Liahona, sep. 2012, s. 47). Sidste dages hellige tror på, at tempelklædningen »er en påmindelse om de hellige pagter, som man har indgået med Herren i hans hellige hus, en beskyttende klædning til kroppen og et symbol på den sømmelighed i påklædning og levevis, som bør alle karakterisere Kristi ydmyge efterfølgere« (Carlos E. Asay, »Tempelklædningen: ›Et ydre udtryk for en indre forpligtelse‹«, Liahona, sep. 1999, s. 35). Det er meget fornærmende for sidste dages hellige, hvis man håner de hellige tempelklædninger eller kalder det for »magisk undertøj«.

Hvad er tempeltøj?

I modsætning til tempelklædninger, som trofaste sidste dages hellige bærer både dag og nat, så bæres tempeltøj kun inde i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges templer. Tempeltøj, der også er kendt som det hellige præstedømmes dragt, er forbeholdt Kirkens højeste ordinancer.

Det hvide tempeltøj symboliserer renhed. Der er ingen tegn på embeder eller rang på tempeltøj – mænd og kvinder bærer tøj, der minder om hinanden, og tøjet er det samme for alle, lige fra det nyeste medlem til erfarne kirkeledere. Tempeltøj er enkle klædninger, der kombinerer religiøs symbolik med de fordums religiøse traditioner, som de står i Det Gamle Testamente (se 2 Mosebog 35:19, 21; 40:13).

Hvordan kan jeg få mere at vide?

Sidste dages hellige tror på, at templer er blandt de helligste steder på jorden. Det er Herrens hus og et sted, man kan finde fred, tilflugt og lærdom. Gå ind på mormon.org for at få mere at vide om sidste dages helliges templer og tro.

En stor del af denne artikel er en sammenfatning af »Temple Garments« på hjemmesiden Mormon Newsroom. Læs artiklen for at få flere information om klæder, der er hellige for de sidste dages hellige.